Beleggen in vastgoed loont. Ook in 2023. Meer nog: door bewust te kiezen voor nieuwbouw ben je zeker van een snel en duurzaam rendeert. Zowel kandidaat-huurders als toekomstige kopers hebben namelijk steeds meer oog voor de energiezuinigheid van woningen. Bovendien is het sinds begin dit jaar verplicht om grondig te renoveren als je een oude, energieverslindende woning koopt. Ontdek waarom toekomstgerichte nieuwbouw meer dan ooit een goed idee is.
Renovatieplicht maakt oudere woningen duur
Een oudere woning aankopen lijkt misschien aantrekkelijk qua kostprijs. Toch is het, zeker anno 2023, niet de beste keuze. Het aankoopbudget is dan wel lager, de ingrijpende renovatie om de woning conform en energiezuinig te maken drijft de kosten snel omhoog. Begin dit jaar werd de renovatieverplichting namelijk van kracht.
Koop je een pand met energielabel E of F, dan moet je dat sinds 1 januari 2023 binnen de 5 jaar (na verlijden akte) verbeteren naar minimum EPC-label D. Tijdens de verbouwingen komen vaak onvoorziene situaties naar boven en de materialen zijn de afgelopen tijd fiks duurder geworden. Zo ben je aan het einde van de rit meestal beter af met een nieuwbouwwoning, die duurder is in aankoop maar structureel en energetisch in orde is.
Daarnaast ontlenen de banken ook steeds moeilijker (en vaak aan hoge tarieven) als het gaat om oudere, niet-energiezuinige woningen. Zij zien deze woningen als een risico in hun portefeuille. Bovendien ben je als koper verplicht om de waarde van de uit te voeren renovatie mee te lenen of beschikbaar te hebben.
Zuinige nieuwbouw? Zo verhuurd!
Via de maandelijkse huurgelden betaalt je vastgoedinvestering zichzelf terug. Logisch dus dat je liever niet te lang wacht op een huurder. Een nieuwbouwwoning ligt goed in de verhuurmarkt. Ze oogt aantrekkelijk en heeft tal van praktische voordelen, niet in het minst de zuinige technieken.
Uiteraard kan je een oudere woning renoveren en ze energie-efficiënter maken. Toch loopt het bij nieuwbouw net iets vlotter. Alle duurzame ingrepen worden van meet af aan meegenomen, optimaal op elkaar afgestemd en perfect in het ontwerp geïntegreerd. Zonder stof en zonder breekwerken achteraf. De impact van die zuinige materialen en technieken vertaalt zich in een aangename binnentemperatuur en lagere energiefactuur. En daar loopt elke kandidaat-huurder warm voor.
Investeren in de toekomst
Welk kostenplaatje staat nu tegenover zo’n energiezuinige nieuwbouwwoning? Innovatieve technieken zijn niet goedkoop, maar door de besparing op je verbruik verdien je ze verrassend snel terug. Bovendien zijn er nog enkele goede redenen om te investeren in duurzame technologie:
- Je bespaart langdurig op je energieverbruik.
- De kandidaat-huurders staan voor je in de rij.
- Voor een nieuwbouwwoning onder E-peil 20 betaal je 5 jaar lang geen kadastraal inkomen (K.I.).
- De restwaarde als je je woning binnen enkele jaren terug verkoopt, is gunstig. De inflatie stijgt namelijk sterker dan de rente op het spaarboekje.
Als vooruitstrevende projectontwikkelaar maakt POC zorgvuldig de afweging tussen elke duurzame ingreep en het rendement voor jou als koper. Zo ben je zeker van een interessante eindsom.
Uit de praktijk gegrepen
Samen met gelijkgezinde partners gaan wij voluit voor duurzame nieuwbouw. Onder meer het project Cabourg in De Haan wordt een succesvolle realisatie, in samenwerking met zonwerings- en ventilatiespecialist Renson.
We lanceren hier een first of it’s kind ontwikkeling waarbij de koper volop geniet van meerdere energie- en milieuvriendelijke oplossingen om zijn/haar appartement zo goedkoop en interessant mogelijk te verwarmen en af te koelen.
In plaats van een traditionele gasketel opteren we voor een hele resem slimme oplossingen. Screens, zonnepanelen, vloerverwarming, warmtepomp, … Residentie Cabourg heeft het allemaal. De 12 BEN-appartementen (bijna energieneutraal) vertalen onze missie perfect naar de praktijk.
- Benieuwd welk duurzaam nieuwbouwproject bij jou past? Contacteer ons, we helpen je graag verder.