Een project in beeld brengen nog voor de eerste steen is gelegd. Zo zou je de belangrijke taak van Bureel Visueel kunnen samenvatten. Als preferred partner creëert het voor POC Real Estate de zogenaamde renders, die een fotorealistisch beeld van een project tonen. Zaakvoerder Maarten Demey vertelt ons hoe hij te werk gaat.
Het gezegde wil dat beelden vaak meer zeggen dan woorden. Geldt dat ook voor de 3D-visualisaties van vastgoedprojecten?
Maarten Demey: “We zijn altijd blij als we merken dat onze beelden helpen om een verschil te maken. Voor een belangrijk project aan de kust bijvoorbeeld, hebben we beelden gemaakt die de gemeente toonden hoe het project effectief een meerwaarde kan hebben op die plaats. De beelden gaven aan wat het project betekent voor de buurt, hoe een pleintje een plek krijgt,… Leg je enkel een tekst voor, dan springt misschien vooral de omvang in het oog. Als dat project dan zeer goed onthaald wordt, dan geeft dat voldoening.”
Jullie visualiseren ook de interieurs van projecten. Hoe verloopt dat precies?
Maarten Demey: “Veel hangt af van de doelgroep. Werk je beelden uit die een jong publiek moeten aanspreken of gaat het om vijftigers? Met welk budget kijkt dat publiek naar zijn interieur? Op basis daarvan kiezen we een richting en selecteren we de elementen die in het interieur terechtkomen. Een project als residentie Jan Turpin in Nieuwpoort bijvoorbeeld heeft een hoge afwerkingsgraad en krijgt een visualisatie met een high-class interieur. We zoeken online de interieurelementen en kleuren die geschikt zijn om vervolgens op basis van dat model een passende tekening te ontwerpen.”
Interieurs zijn modegevoelig, op welke trends spelen jullie zoal in?
Maarten Demey: “Een van onze medewerkers is gespecialiseerd in interieurvormgeving en volgt de laatste trends op. Via Instagram of andere online kanalen zien we welke richting interieurvormgevers en architecten aangeven. Tegelijk onderhouden we nauw contact met de projectleiders om up-to-date te blijven over de laatste interieurtrends. We stellen bijvoorbeeld vast dat beleving in een interieur meer aandacht krijgt dan voorheen. Dat uit zich in een evolutie naar warmere huiselijke interieursferen. Denk bijvoorbeeld aan het toegenomen gebruik van hout als materiaal, waar je vroeger meer minimalistische interieurs met veel wit zag.”
Wat is het meest bijzondere interieur dat jullie ooit hebben gevisualiseerd?
Maarten Demey: “Voor interieurarchitecte Isabelle Onraet werkten we op een woning in Knokke waarin iedere ruimte een eigen sfeer had. Van een wellness in de kelder in Marokkaanse stijl tot een fitness in jaren ’80 sfeer. Elke ruimte had een andere kleur en beleving en dat was toch wel een bijzondere opdracht.”
Ook artificiële intelligentie kan beelden genereren. Wordt jullie job binnenkort overgenomen door AI?
“AI heeft in elke business en dus ook bij ons een duidelijke impact. De 3D-modellen die we maken zijn arbeidsintensief en AI zal bepaalde processen kunnen versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het realistisch weergeven van mensen op de beelden. Ook het integreren van foto’s van de projectlocatie is een voorbeeld van een proces dat met AI vlotter zal kunnen verlopen. Op zo’n foto’s zie je vaak machines of andere elementen die in de weg staan. Dat kan AI sneller oplossen. Het zal ons met andere woorden zeker helpen bij ons werk, maar aan de andere kant mag je ook niet verwachten dat je in enkele muisklikken zomaar een heel mooi beeld kan genereren. Dus onze job overnemen, zal AI nog niet meteen doen.”