september 25, 2023

Duurzaam bouwen dankzij… lokale leveranciers.

Duurzaam bouwen dankzij lokale leveranciers

 

Duurzaam bouwen is steeds de som van uiteenlopende maar gerichte keuzes bij het ontwikkelen van bouwprojecten. In een nieuwe artikelreeks lichten we deze keuzes in alle openheid toe en tonen we aan dat duurzaamheid meer is dan het inzetten van duurzame technieken. In dit artikel: werken met lokale aannemers en leveranciers. Of hoe kiezen voor samenwerkingen in de regio niet alleen de ecologische voetafdruk verkleint, maar ook sociale impact creëert.

Werken met lokale leveranciers en aannemers in de bouwsector kan verschillende voordelen bieden op vlak van duurzaamheid. Kijken we naar de ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) die helpen om de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven te beoordelen, dan springt vooral de factor transport in het oog. Een beroep doen op lokale leveranciers betekent dat materialen en aannemers vaak kortere afstanden afleggen van en naar de bouwplaats. Minder transportkilometers betekent minder brandstofverbruik en een lagere uitstoot, wat de CO2-voetafdruk van een bouwproject vermindert.

“De impact gaat zelfs verder dan het bouwproject”, zegt Karien Delrue, die als Algemeen Projectcoördinator bij POC Real Estate toeziet op de keuze van de aannemers. “Aannemers die minder kilometers moeten afleggen, verslijten hun transportmiddelen ook minder snel. Als voertuigen langer meegaan, leidt dat eveneens tot minder afval in de vorm van afgedankte transportmiddelen.” Naast de winst op vlak van transport, wijst Delrue op een voor haar minstens even belangrijk voordeel van het werken met lokale leveranciers. Duurzaamheid staat ook voor het inzetten op goede werkomstandigheden en dan is dicht bij huis werken een pluspunt. “Onze aannemers zijn tevreden met korte verplaatsingen naar de werven. De vrije tijd of de tijd voor het gezin neemt toe, de vermoeidheid daalt en dat heeft een positieve invloed op de gezondheid van de mensen waarmee we werken.”

Regionale logica

Balloey-Mattys uit Veurne, Bouwbedrijf Govaere uit Kuurne, Bouwonderneming Christiaens uit Oostkamp, Deblaere & Co uit Roeselare, Dakwerken Naessens uit Anzegem, Diapal uit Jabbeke, DSV Crop uit Meulebeke, IN-TEC Group uit Brugge, Quartier uit Kuurne, Techbox uit Kuurne, Van Hulle Bouwservice uit Tielt, Vanhulle uit Zulte, Van Severen uit Aalter, Verhelst Bouwmaterialen uit Oudenburg, Vermote Sanitair uit Bredene, Vynckier uit Moeskroen, Willy Vanacker uit Kortemark, Luc Callant uit Knokke, Fraeye uit Ardooie, Laco uit Kortrijk… Als we er de leverancierslijst van POC Real Estate op nalezen, wordt duidelijk dat een meerderheid van de aannemers zich vanuit West- of Oost-Vlaanderen naar de projecten verplaatst. Het lijkt vanzelfsprekend voor een projectontwikkelaar die focust op de kust, maar dat is het volgens Karien Delrue niet. “Bij POC Real Estate is het werken met lokale aannemers historisch gegroeid, dat klopt, maar om het goed en efficiënt vol te houden moet je de keuze nauwlettend bewaken.”

Efficiënt lokale leveranciers kiezen betekent dat POC Real Estate verder kijkt dan louter de provincie waarin de aannemer is gevestigd. Voor een project in Nieuwpoort zijn aannemers uit de Westhoek, bijvoorbeeld uit Veurne of Diksmuide, een interessante optie, terwijl een project in Knokke dichter kan aansluiten bij aannemers uit het Oost-Vlaamse Aalter. Karien Delrue gaat zelfs een stap verder en stelt dat je door de keuze van je leveranciers ook kan ingrijpen op de mobiliteit van je klanten. “Wij hebben veel klanten uit Antwerpen en Brussel. Door onze focus op lokale leveranciers leggen klanten die materiaalkeuzes moeten maken minder kilometers af. Ook dat heeft een impact, zowel op onze service aan de klanten als op de ecologische voetafdruk.”

Schaarse krachten

POC legt de vestiging van een leverancier naast de locatie van de werf en naast de afkomst van de klanten, maar ziet nog een andere manier om kritisch te kijken naar het inzetten van lokale aannemers. Zo zegt een vestiging niet altijd alles over de verplaatsingen die de werknemers van de leverancier maken. “Het kan dat een aannemer met mensen moet werken die van verder komen”, beaamt Karien Delrue. “We proberen dit te vermijden, maar het lukt niet altijd. Voor bepaalde activiteiten is het aantal arbeidskrachten nu eenmaal schaars. Denk maar aan pleisterwerken, vloerwerken of het plaatsen van binnenwanden. Gelukkig zien we ook inspanningen bij de aannemers. Zo werken we bijvoorbeeld met Plafo-Bel uit Ternat dat intussen een vestiging in Oostende heeft geopend.”

Consequent zijn

Op bouwwerven kiezen voor aannemers die weinig kilometers maken, is één iets, maar slaagt POC Real Estate er ook in om die lijn in de interne organisatie door te trekken? In het nieuwe hoofdkwartier in Roeselare doet het daarvoor alvast de nodige inspanningen. “Bij onze verhuis hebben we de poetsploeg uit Pittem geruild voor een partner uit Roeselare”, geeft Karien Delrue een voorbeeld, “maar ook voor drank of voeding kiezen we lokaal. Bij de interne werking kijken we ook weer ruimer dan de leveranciers. We reduceren het papiergebruik en denken na over onze planning.” Daarmee doelt Karien Delrue op de toewijzing van projecten aan de projectleiders. “We leggen de locatie van een project zoveel mogelijk naast de woonplaats van de projectleiders. Ook in je interne organisatie moet je werken aan het sociale aspect van duurzaamheid.”

Share:
september 25, 2023
Vijf vragen aan architectenbureau Arcas
In vijf vragen gaan we met architect Sebastiaan Demey (architectenbureau Arcas) in op het Trouville project en ontdekken we zijn visie architectuur aan de kust.
Op onze site in De Haan werden er heel wat archeologische vondsten aangetroffen. Hierbij het persbericht van de gemeente De Haan.
Uw oud appartement aan zee ruilen voor een nieuw?
Mede-eigenaars van een verouderd appartementsgebouw zien vaak met lede ogen aan hoe hun kustvastgoed aan kwaliteit en aantrekkelijkheid inboet. Een interessante oplossing is een ruildossier.