juni 10, 2024

Duurzaam bouwen dankzij… waterinfiltratie

Regen

Is het opvangen en laten infiltreren van regenwater ook na de natste lente ooit nog nuttig om duurzaam te bouwen? In onze artikelenreeks over duurzaam bouwen leggen we uit hoe waterinfiltratie een cruciale rol speelt in het verhogen van de duurzaamheid van bouwprojecten.

Waterinfiltratie is het proces waarbij regenwater zijn weg vindt in de bodem in plaats van het af te voeren naar riolen of waterlopen. Enkele jaren geleden groeide het bewustzijn over waterinfiltratie onder impuls van de toenemende droogte. Nu de klimaatverandering zich veeleer toont door lange regenval, duikt de vraag vaker op waarom bouwprojecten nog steeds zo hard inzetten op duurzamere watersystemen. Karien Delrue, Algemeen Projectcoördinator bij POC Real Estate, wijst op verschillende voordelen. “Het aanvullen van het grondwaterpeil blijft essentieel voor het behoud van gezonde ecosystemen, maar heeft ook impact op het verminderen van het overstromingsrisico”, zegt ze. “Experten wijzen als bijkomend voordeel ook vaak op de verbetering van de waterkwaliteit omdat natuurlijke filtratie zorgt voor schoner grond- en oppervlaktewater.”

Vanaf de studiefase

Om in te schatten welke impact waterinfiltratie kan hebben voor een project, is voorafgaand best veel studiewerk nodig, beklemtoont Karien Delrue. “Het is voor ons dan ook een element geworden dat we standaard meenemen bij de voorbereiding van elke bouwaanvraag.” In de studiefase ontstaat op die manier al een goed zicht op de samenstelling van de ondergrond, de infiltratiemogelijkheden en het grondwaterpeil. “Dat is belangrijke informatie”, beaamt Karien Delrue. “Hoe hoger het grondwaterpeil of hoe slechter de grond, hoe minder je kan infiltreren. Heel wat factoren spelen een rol: het grondwater fluctueert afhankelijk van de seizoenen, zandgrond laat een snelle infiltratie toe, kleigrond heeft een trage infiltratie, enzovoort.”

Boven- en ondergrondse oplossingen

In haar projecten past POC Real Estate waterinfiltratie op verschillende manieren toe, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de bouwlocatie. Tot de meest voorkomende technieken horen infiltratiekratten en -putten. Het gaat om systemen die ondergronds regenwater opvangen en langzaam in de bodem laten sijpelen. Ook groendaken winnen aan belang. Daken bedekt met vegetatie houden regenwater in eerste instantie vast om het vervolgens geleidelijk af te geven. Verder bieden infiltratievelden en wadi’s mogelijkheden om water vrij te laten infiltreren in de grond. Een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) is een verlaging in het landschap of tuin waar overtollig water naartoe stroomt en in het grondwater zakt. “Het is een manier om biodiversiteit te stimuleren of opnieuw te creëren”, legt Karien Delrue uit, “waarbij we bijvoorbeeld ook rekening houden met de lokale omstandigheden door bijvoorbeeld de aanplanting aan te passen aan de streek.”

Hemelwaterverordening

Om te bepalen wanneer en onder welke voorwaarden regenwaterhergebruik, infiltratie of buffering van regenwater bij bouwprojecten noodzakelijk is, geldt sinds oktober 2023 een nieuwe stedenbouwkundige hemelwaterverordening. Deze verordening breidt het toepassingsgebied en de voorwaarden voor waterinfiltratie sterk uit. “Dat had een impact op lopende projecten”, zegt Karien Delrue. “Niet enkel omdat je opnieuw naar de tekentafel moet, maar ook omdat je voor een stuk moet inzetten op bewustwording bij de klant. Ondanks het feit dat het al weken regent en dat kelders onderlopen, moet je als ontwikkelaar uitleggen dat de waterinfiltratie wel degelijk helpt bij de klimaatadaptatie of goed is voor de biodiversiteit. We merken dat de noodzaak van waterinfiltratie nog meer moet doordringen. Daarom zullen we blijvend inzetten op een correcte toepassing en communicatie rond waterinfiltratie.”

Share:
juni 10, 2024
Blogpost - 6% BTW maatregel verlengd
Het verlaagde BTW-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw biedt sinds 1 januari 2021 een uitzonderlijke kans voor particulieren in België om fors te besparen bij nieuwbouwprojecten. Dit tijdelijke voordeel, dat normaal een deadline had van eind december 2023, is recent verlengd met een half jaar.
Nieuwbouw badkamer met organische deuropening
Van het kiezen van kleuren en materialen tot technische aanpassingen zoals zonnepanelen en geothermie — Hanne begeleidt je door elke stap van het bouwproces. Ze biedt oplossingen voor keuzestress en helpt je bij het nemen van beslissingen binnen strikte deadlines. Benieuwd naar de nieuwste woontrends, duurzame opties en hoe ze bijzondere verzoeken coördineert? Lees hier meer over haar aanpak en hoe ze jouw woonwensen waarmaakt!
Warmtepomp buitenunit
Nu verwarmen op aardgas naar de achtergrond verschoven is, kiezen meer en meer projecten voor geothermie als bron van verwarming én koeling. Ontdek hoe geothermie in zijn werk gaat en hoe dit onze appartementen duurzamer maakt.