november 29, 2023

Vijf vragen aan architectenbureau Arcas

 

“Het is een bewuste keuze om de traditie van De Haan te gaan opzoeken”

Architectenbureau Arcas, gespecialiseerd in kustarchitectuur, tekende Trouville, een nieuwbouwproject met 52 appartementen in De Nieuwe Concessie, één van de grootste vastgoedprojecten van POC Real Estate. Het project is geïnspireerd door de architectuur die je in de Oude Concessie kan zien en sluit naadloos aan bij de architecturale omgeving. In vijf vragen gaan we met architect Sebastiaan Demey in op het Trouville project en ontdekken we zijn visie architectuur aan de kust.

De residentie Trouville bevindt zich in de Nieuwe Concessie in De Haan. Wat was jullie benadering om ervoor te zorgen dat het gebouw zich harmonieus in de omgeving kon integreren, maar zich tegelijkertijd ook kon onderscheiden?

Sebastiaan Demey: “De Nieuwe Concessie is eigenlijk een architecturaal verlengstuk dat geïnspireerd is op de Oude Concessie in De Haan, waar de oude gebouwen van koning Leopold II zich situeren. Die kenmerken zich door de Anglo-Normandische stijl of cottage, zoals we dat zeggen in de volksmond. Wij proberen een hedendaagse look te geven aan de Nieuwe Concessie ten opzichte van de Oude. Die is dan eerder gefocust op de bouwtechnische vooruitgang die we hebben gehad ten opzichte van het jaar 1900.”

Hoe ziet dat er dan uit?

Sebastiaan Demey: “In de Nieuwe Concessie zal je onder meer grotere ruimtes (= grotere overspanningen) en andere materialen vinden. Zo ruilen we houten balustrades in voor aluminium balustrades, die ook nog eens makkelijker te onderhouden zijn. Dat zijn kleine nuances die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de gebouwen hoog is. Daarnaast hebben we het ook in een fris, wit jasje gestoken, terwijl er in de Oude Concessie iets meer kleurvariatie is. Dat past ook volledig in de maritieme sfeer. Het is een bewuste keuze om de traditie van De Haan te gaan opzoeken en de herkenbare gebouwen te behouden en ze een nieuwe touch te geven.”

Halen jullie vaker inspiratie uit de omgeving om het volledige plaatje te doen kloppen zoals bij Trouville?

Sebastiaan Demey: “Met ons bureau proberen we altijd een harmonieuze plaats te ontwikkelen, die aansluit bij de tradities van de nabije omgeving. We willen niet dat een gebouw zoals een indringer aanvoelt. Zoals elk architectenbureau willen we vernieuwend en innovatief zijn, maar onze projecten moeten ook steeds harmonieus zijn met de omgeving. Daarom gaan we altijd met kenmerken van de regio aan de slag. De Nieuwe Concessie zet de traditionele waarden van de Oude Concessie voort. Het klassieke maar stijlvolle en tijdloze karakter past bij de architecturale omgeving. Net omdat het geïnspireerd is door de traditie in De Haan voelt het natuurlijk aan.”

Welke uitdagingen gaan gepaard met het ontwerpen van gebouwen aan de kust?

Sebastiaan Demey: “Arcas is gesitueerd in Knokke-Heist. Heel veel van onze projecten situeren zich aan de kust en niet alleen aan de Belgische kust. We hebben ook projecten aan de kust in Zeeland, Nederland en in Noord-Frankrijk. Je zit telkens met hetzelfde Noordzeeklimaat. De windbelasting is veel groter aan zee dan in een doorsnee wijk in het binnenland. Dat in combinatie met veel regen … maakt water- en winddicht bouwen niet evident.. Je moet er dus ook voor zorgen dat het gebouw nog beter geschikt is tegen het zeeklimaat. Het aluminium van de balustrades moet bijvoorbeeld behandeld zijn zodat het niet vroegtijdig begint te oxideren. Daarnaast zorgen we ook voor de betondekking van wapeningsijzer zodanig dat het niet vroegtijdig gaat corroderen. Die details op microniveau zijn van groot belang bij kustgebouwen. Bij onze grote projecten laten we bovendien windstudies uitoefenen om te begrijpen hoe de wind zich manoeuvreert tussen de gebouwen door, zodat we ook daarop kunnen inspelen.”


Hoe zien jullie architectuur aan de kust evolueren?

Sebastiaan Demey: “We zitten natuurlijk met een kustlijn van slechts 60 kilometer voor zo’n 11 miljoen Belgen. Ik merk daardoor dat we vandaag iets meer inzetten op densiteit, dit dmv. hoogbouw. Je kan dat natuurlijk niet overal doen. De ruimtelijke planning van de overheid gaat dat ook sturen. Maar als we in de hoogte bouwen, vinden we het bij Arcas wel belangrijk om ook iets terug te geven aan de lokale buurt. We maken een stuk van het terrein sociaal publiek zodanig dat er sociale activiteiten zijn rond het gebouw. Zo creëerden we bijvoorbeeld een pleintje waarin iedereen kan genieten van de zon, om te compenseren voor de schaduw die het hoge gebouw veroorzaakt. Onder de middag kunnen mensen daar gezellig gaan lunchen, zo creëren we iets waardevols voor de lokale buurt.”

Share:
november 29, 2023
Warmtepomp buitenunit
Nu verwarmen op aardgas naar de achtergrond verschoven is, kiezen meer en meer projecten voor geothermie als bron van verwarming én koeling. Ontdek hoe geothermie in zijn werk gaat en hoe dit onze appartementen duurzamer maakt. 
Jan Turpin - Nieuwbouwappartement Nieuwpoort Te Koop
Ontdek de magie van 3D-visualisaties. Maarten van Bureel Visueel vertelt hoe zijn team vastgoedprojecten tot leven brengt met fotorealistische renders, nog voordat de bouw begint. Lees hoe zij interieurs visualiseren, inspelen op trends en hoe AI hun werk beïnvloedt. Mis dit inzicht in hun creatieve proces niet.
Regen
Is het opvangen en laten infiltreren van regenwater ook na de natste lente ooit nog nuttig om duurzaam te bouwen? In onze artikelenreeks over duurzaam bouwen leggen we uit hoe waterinfiltratie een cruciale rol speelt in het verhogen van de duurzaamheid van bouwprojecten.