“Meerwaarde druk je niet uit in vierkante meter maar in belevingswaarde.”
Langs de vaargeul in Nieuwpoort tekende het gerenommeerde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte voor het ontwerp van het POC-project Residentie Portino. Het gebouw met vijftien appartementen maakt een nederig statement over architectuur aan de kust. In vijf vragen duiken we met architect Benny Govaert in de geheimen van Portino.
De ‘doorzonappartementen’ van Portino liggen dicht bij het centrum van Nieuwpoort en dicht bij het water. Hoe hebben jullie die ligging benut bij het ontwerpen van het project?
Benny Govaert: “We hebben gekozen voor een zeer uitgesproken voor- en achterzijde van dit gebouw. Aan de achterzijde hebben we bewust veel openheid gecreëerd naar de vaargeul toe, terwijl de voorzijde meer gesloten is. Het spelen met open en gesloten oplossingen heeft ons als architectenbureau altijd getriggerd. In dit project was het een bijzondere uitdaging omdat de oriëntatie van het gebouw eveneens een factor van belang was. We wilden ook terrassen creëren aan de zonnige voorzijde en aan de zijkant van het gebouw. Daarom kozen we voor een zeer specifieke uitwerking, met een bufferzone die naar het terras leidt.”
In het concept zit ook een duin verwerkt. Wat is het idee daarachter?
Benny Govaert: “We hebben de sokkel van het gebouw ingebed in een duin. Aan de voorzijde van het gebouw is de sokkel een extra architecturaal element waaruit een soort van volume naar boven komt dat niet meteen waarneembaar is. De keuze voor de duin heeft ook te maken met een subtiele inbedding in de omgeving. We hebben een element toegevoegd dat niet opvalt, dat op de achtergrond aanwezig is, maar dat toch zorgt voor een integratie met de buurt. Aan de vaargeul was het zaak om goed om te gaan met de al bestaande, eerder amorfe, bebouwing. Door op deze manier te werken, tonen we in die omgeving hoe het anders kan. We doen dat zonder luid te schreeuwen en trachten een hoge graad van nederigheid te ontwikkelen.”
Willen jullie ondanks de nederige opstelling toch ook een weg aantonen? Reikt Portino elementen aan die tonen hoe architectuur aan de kust kan evolueren?
Benny Govaert: “Je hoopt natuurlijk altijd dat iedereen ons voorbeeld wil volgen. In tijden van sociale media is originaliteit ook snel achterhaald. We hebben veel projecten gerealiseerd in Oostduinkerke en Koksijde, waardoor ook het bestuur van Nieuwpoort interesse had in een project met een meer originele invulling. In de 35 jaar dat we als bureau actief zijn, hebben we een opvallende evolutie gezien. We hebben veel tijd geïnvesteerd om vanaf nul concepten te ontwikkelen met een hoge belevingswaarde, zelfs toen de markt daar nog niet rijp voor was. Daar is intussen veel vraag naar.”
Wat betekent die belevingswaarde dan precies?
Benny Govaert: “We vinden dat je projecten niet moet uitdrukken in vierkante meter maar in de meerwaarde op vlak van uitzicht, lichtinval of flexibiliteit naar de toekomst toe. Steeds meer kopers willen hun aankoop beleven. Door de stijgende bouwkosten mag je verwachten dat kustappartementen in de toekomst kleiner zullen worden. Daarom verwachten we ook dat er een blijvende vraag zal zijn naar die belevingswaarde en dat merk je ook aan de visie van de gemeenten. Dertig jaar geleden was geen enkele gemeente bezig met de inrichting van een plein om tweedeverblijvers aan de kust een hogere belevingswaarde van de stedelijke ruimte te bezorgen.”
Zal het in de toekomst steeds vaker gaan om de functies die rond projecten aan de kust aanwezig zijn?
Benny Govaert: “Voor elk project aan de kust zal dat een belangrijk element zijn. Tweedeverblijvers zijn op zoek naar hotspots, naar plaatsen waar iets te beleven is. De kustgemeenten kunnen van die evolutie de gangmakers zijn als ze het beste van zichzelf geven. Helaas zie ik op dat vlak nog fouten gebeuren die soms de verdere ontwikkeling hypothekeren. In onze ontwerpen zijn functionaliteit en esthetiek sterk aan elkaar gelinkt. Als de proporties niet goed zijn, als de detailleringen niet mooi zijn, dan is het eigenlijk niet goed. Maar een gebouw kan ook maar mooi zijn als het functioneel is. Door aandacht te hebben voor die specifieke esthetiek, willen we gebouwen een tijdloos karakter geven. We hebben soms mensen die ons laten weten dat ze bezoekers over de vloer kregen die dachten dat hun villa er nog maar twee jaar stond, terwijl die eigenlijk ouder is. Dat vind ik een mooi compliment.”
Fotocredits: Michiel Vergauwe Photography